Kamala Harris ispisala historiju prihvatajući kandidaturu za potpredsjednicu SAD-a kao Afroamerikanka

Kalifornijska senatorica Kamala Harris ispisala je historiju postavši prva žena Afroamerikanka koja je prihvatila kandidaturu demokrata da bude potpredsjednica SAD-a.Vox piše da će Harris biti na toj poziciji ukoliko na izborima u novembru pobijedi Joe Biden.

“Prihvatila sam kandidaturu za potpredsjednicu SAD-a. Tu ću funkciju obavljati vodeći se onim vrijednostima kojima me majka učila. Bit će fokus na viziji koju su prenosile generacije Amerikanaca i koju njeguje i demokrata Joe Biden, viziji države u kojoj ste voljeni i dobrodošli bez obzira na to kako izgledate, odakle potječete ili koga volite”, kazala je Harris u svom govoru.

Njena kandidatura predstavlja revolucionarnu i emocionalnu prekretnicu za mnoge demokrate.

“Ovo je historijska pobjeda za žene Afroamerikanke koje su odavno obespravljene”, navela je La Tosha Brown, suosnivačica Fonda za birače Afroamerikance.

U svom obraćanju Harris je također iznijela široku viziju administracije koja ima za cilj riješiti postojeće nejednakosti i odbaciti sve rasističke retorike i politike koje je njegovala Trumpova administracija.

“Radit ćemo na tome da ispunimo obećanje o ravnopravnosti u zemlji koja je zakonom dodijeljena. Trebamo biti svjesni da niko od nas nije slobodan dok svi nismo slobodni”, kazala je Harris.

Demokrate se također nadaju da njena kandidatura šalje snažnu poruku o važnosti koje imaju Afroamerikanke i druge žene u društvu.

“Nakon 2016. godine u kojoj je Hillary Clinton odabrala kolegu bijelca na ovu poziciju Harris na glasačkom listiću je signal da Demokratska stranka ne želi više to činiti i da postoje sugestije ljudi da žene druge boje kože ne mogu biti zanemarene ili uzete ‘zdravo za gotovo’. Otvorili smo prostor i mogućnosti za mnoge opcije”, kazala je Aimee Allison, osnivačica “She the People”, organizacije koja je posvećena kandidiranju žena druge boje kože.

Ove godine je rekordan broj Afroamerikanki kandidovan za poziciju u Bijeloj kući, a i nominacija Harris je jedna od onih na vrhu liste, a koja bi mogla potaknuti više žena da to učine, istovremeno normalizirajući činjenicu da budu više zastupljene u vodećim ulogama u politici.

Izvor:klix.ba

Vezane vijesti: