Kina čestitala Bidenu na pobjedi: Poštujemo izbor Amerikanaca

Kina je u petak nakon skoro sedmicu čestitala novoizabranom predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu na pobjedi rekavši da poštuju izbor Amerikanaca.Bivši predsjednik Donald Trump je do sada odbijao priznati poraz, ali brojni svjetski lider, uključujući i njemačku kancelarku Angelu Merkel već su Bidenu čestitali pobjedu.

Peking je nakon skoro sedmicu prekinuo šutnju i tokom konferencije za medije ministarstva vanjskih poslova Kine, čestitao na novom američkom predsjedniku.

“Poštujemo izbor američkog naroda. Izražavamo čestitke gospodinu Bidenu i gospođi Harris”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Wang je rekao da Kina razumije “da će rezultat američkih izbora biti utvrđen u skladu s američkim zakonima i procedurama”, piše DW.

Čelnici Rusije, Brazila i Meksika i dalje se suzdržavaju, rekavši da čekaju da glasove potvrdi američki izborni koledž sljedećeg mjeseca.

“Smatramo da je ispravno čekati na objavljivanje službenih rezultata izbora”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Donaldu Trumpu odmah nakon što je proglašen pobjednikom na osnovu američkih medijskih projekcija 2016. godine.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: