Kineske vlasti “optužile” SAD zbog manipulacije i prebacivanja krivice za nastanak koronavirusa

Kina je osudila napore Sjedinjenih Američkih Država kojima pokušava saznati da li je koronavirus potekao iz kineskog laboratorija. Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da očekuje objavljivanje rezultata o porijeklu virusa.Kinesko ministarstvo vanjskih poslova “optužilo” je Sjedinjene Američke Države za “političku manipulaciju i prebacivanje krivice”. Odbacilo je svaku vezu između koronavirusa i laboratorija za istraživanje virusa u kineskom gradu Wuhanu.

COVID-19 otkriven je krajem 2019. godine. Od tada je potvrđeno više od 168 miliona slučajeva širom svijeta, a prijavljeno je oko 3,5 miliona smrtnih slučajeva, piše BBC. Kineski zvaničnici povezivali su prve slučajeve zaraze sa pijacom morskih plodova u Wuhanu.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije izjavili su da je vjerovatnoća da je virus “pobjegao” iz laboratorija vrlo mala. Međutim, novi izvještaji američkih medija pružaju sve više dokaza da se upravo to dogodilo.

Predsjednik Biden zatražio je izvještaj o porijeklu COVID-a 19. Želi znati da li je nastao putem ljudskog kontakta sa zaraženom životinjom ili je slučajno “pobjegao” iz laboratorija. Ovo je razljutilo kineske zvaničnike.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da ova izjava dokazuje da SAD “ne brine o činjenicama ni istini te da nemaju bilo kakav interes za ozbiljno naučno istraživanje o porijeklu virusa”.

“Njihov je cilj iskoristiti pandemiju za provođenje stigmatizacije, političke manipulacije i prebacivanja krivice. Oni ne poštuju nauku, neodgovorni su prema životima ljudi i kontraproduktivni u zajedničkim naporima u borbi protiv virusa”, kazao je.

Također je rekao da američke obavještajne agencije imaju “mračnu historiju” širenja dezinformacija.

U izjavi kineske ambasade u SAD-u, koja se nije izravno odnosila na Bidenovu naredbu, navedeno je da se “klevetničke kampanje i prebacivanje krivnje vraćaju”.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: