Kolone i po 20 kilometara u Australiji nakon otvaranja granica

Treća po broju stanovnika australska država Kvinslend, otvorila je danas, nakon 15-dnevne zabrane ulaska, svoju granicu, a putnici su satima bili zaglavljeni u dugim kolonama na kontrolnim točkama.

Policija Kvinslenda poručila je putnicima da spakiraju hranu i vodu te da očekuju duga čekanja tijekom sljedeća 72 sata, jer su se na nekoliko kontrolnih punktova stvorile kolone vozila duge 20 kilometara.

“Strpljenje će danas definitivno biti vrlina”, rekla je premijerka Kvinslenda Annastacia Palaszczuk.

Kvinslend na sjeveroistoku Australije je ulaz do nekoliko glavnih turističkih odredišta, uključujući i kultni Veliki barijerski greben, najveći koraljni greben na Zemlji, kojeg svake godine posjeti više od dva milijuna turista.

Počinje školski raspust u susjednom Novom Južnom Velsu, što će, kako se očekuje, predstavljati velik dio priljeva putnika.

Također, hiljade putnika sa sjevera koji dolaze na odmor u kamp kućice čekaju na granici da uđu u Kvinslend.
Međutim, putnicima iz Viktorije koji su pogođeni koronavirusom, zabranjen je ulazak.

Viktoria je u petak zabilježila 288 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći dnevni porast u Australiji od početka pandemije, izjavio je premijer Daniel Andrews.
Većina slučajeva je iz Melburna, gdje je u posljednje tri sedmice došlo do naglog skoka u slučajevima Covid-19, zbog čega je grad vraćen u strogu izolaciju.

Vezane vijesti: