Liban: Trodnevna žalost nakon pogibije stotinu osoba u eksploziji u Bejrutu

Liban je proglasio trodnevnu žalost nakon eksplozije koja je pogodila glavni grad Bejrut u utorak navečer, u kojoj je najmanje stotinu osoba izgubilo život, dok je više od četiri hiljade ranjeno.

Broj poginulih od jučerašnje eksplozije u Bejrutu porastao je na 100, izjavio je šef libanskog Crvenog krsta Džordž Ketaneh.

On je rekao da se ispod ruševina skladišta u kojem se dogodila eksplozija nalazi još tijela.

Ketaneh je istakao da Crveni krst sarađuje sa libanskim Ministarstvom zdravlja u vezi sa odvoženjem tijela u mrtvačnice jer su bolnice prenapunjene.

Libanski ministar zdravlja Hamad Hasan izjavio je sinoć da je od eksplozije poginulo najmanje 50 ljudi, a da je povrijeđeno više od 4000.

Eksplozija se dogodila u lučkom dijelu Bejruta gdje je uskladištenih 2.750 tona amonijum nitrata eksplodiralo, prouzrokujući neviđenu smrt i štetu u glavnom gradu Libana.

Zvaničnici su rekli da je u toku istraga kako bi se pronašao tačan okidač za eksploziju. Libansko vrhovno vijeće odbrane reklo je da će se odgovorni suočiti sa “maksimalnom mogućom kaznom”.

Amonijum nitrat je, kako se izvještava, istovaren sa broda zaplijenjenog u luku 2013. godine, a potom uskladišten u skladištu.

Proglašeno dvosedmično vanredno stanje

Nakon snažne eksplozije koja je jučer odjeknula Bejrutom, mnoge susjedne zemlje, ali i zemlje regiona ponudile su pomoć Libanu, ali i uputile riječi podrške.

Podršku Libanu pružili su Katar, Egipat, Jordan, Irak, Iran i Izrael.

Visoko vijeće odbrane Libana je u glavnom gradu proglasilo vanredno stanje u trajanju od dvije sedmice.

Sastanak je održan na poziv libanskog predsjednika Michela Aouna, nakon kojeg je Visoko vijeće odbrane saopćilo odluku o proglašenju vanrednog stanja u Bejrutu koje će trajati do 18. augusta.

Vijeće je također odlučilo da vojska treba preuzeti zadatak uspostavljanja sigurnosti u Bejrutu.

Također, odlučeno je da se osnuje Komitet za visoku pomoć u koordinaciji s libanskom vojskom i formira utočište za porodice čiji su domovi neupotrebljivi, te osnovati poseban fond za pomoć od stranih država.

Visoko vijeće odbrane ranijom odlukom kasno sinoć Bejrut je proglasilo “područjem katastrofe”.

Odlukom premijera Hassana Diaba, zobg eksplozije danas je u Libanu Dan žalosti.

Do eksplozije došlo jučer nešto iza 18 sati u luci Bejrut. Kako su izvijestili mediji u jednom od skladišta je najprije izbio požar, a potom je uslijedila eksplozija koja se čula i u predgrađima. Na društvenim mrežama objavljeni su videozapisi na kojima se može vidjeti da se radi o vrlo snažnoj eksploziji.

Eksplozija dolazi u osjetljivo vrijeme za Liban s ekonomskom krizom koja je obnovila stare podjele dok se zemlja bori s krizom coronavirusa. Napetosti su visoke i uoči presude u petak na suđenju za ubistvo bivšeg premijera Rafika Haririja 2005. godine.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: