Merkel u zvaničnoj posjeti Srbiji

Njemački kancelar Angela Merkel doputovaće danas u zvaničnu posjetu Srbiji.

Merkel bi na Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu trebalo da stigne oko 16.00 časova, a svečani doček biće joj organizovan ispred Palate Srbije.

Potom će njemački kancelar i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imati razgovor u četiri oka.

Iz njemačke Vlade ranije je saopšteno da će u fokusu razgovora dvoje državnika biti pokrenuta važna pitanja.

“U fokusu razgovora biće bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive”, izjavila je ranije zamjenik portparola njemačke Vlade Martina Fic.

Vučić je ranije, povodom posjete njemačkog kancelara, izjavio da je to velika čast za Srbiju i da je bitno da sa Merkel razgovara o svim važnim regionalnim dešavanjima.

“Želim da joj se zahvalim na svemu što je učinila za Zapadni Balkan. Nikada nećemo zaboraviti šta je učinila za nas 2015. godine kada je Hrvatska uvodila sankcije Srbiji. Imao sam čast i priliku da je ugostim na kraju njenog mandata”, rekao je Vučić.

Iz njemačke Vlade ranije je saopšteno da će Merkel u utorak, 14. septembra posjeti Albaniju, gdje će u Tirani prvo imati bilateralni sastanak sa albanskim premijerom Edijem Ramom, a nakon toga će prisustvovati ručku sa premijerima zemalja zapadnog Balkana na kojem će glavna tema biti regionalna saradnja.

Pred povratak u Berlin, Merkel će imati bilateralne sastanke sa premijerima Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: