Moskva demantuje umiješanost u sajber napade na američke naftovode

Ruska ambasada u SAD demantovala je danas bilo kakvu umiješanost Moskve u sajber napad koji je paralisao jednog od najvećih distributera naftnih derivata u SAD.

Predsjednik SAD Džo Bajden rekao je jučer da ima indicija da je jedna kriminalna grupa bazirana u Rusiji odgovorna za sajber napad na glavnu američku kompaniju za distribuciju naftnih derivata Kolonijal pajplajn (Colonial pipeline), i nije direktno optužio Kremlj za to.

Bajden je rekao da nema dokaza o umiješanosti ruske države u sajber napad “u ovoj fazi”, ali je dodao da, s obzirom da se kriminalna grupa nalazi u Rusiji, ruske vlasti “imaju određenu odgovornost”.

“Rusija ne sprovodi zlonamjerne aktivnosti u sajber prostoru”, saopštila je danas ruska ambasada u SAD na svojoj Fejsbuk stranici i također osudila neosnovane izjave nekih novinara koji su za napad optužili Moskvu.

Ambasada je dodala da se Rusija uvijek zalagala za profesionalni dijalog sa SAD o pitanjima međunarodne sajber sigurnosti.

SAD su za napad na glavnog distributera goriva u SAD kompaniju Kolonijal Pajplajn optužile grupi Darksajd (Darkside), koja se pojavila prošle godine i specijalizovana je za ransomver (ransomware) napade na srednje i velike firme. Ona traži novac da deblokira njihove sisteme.

Ta grupa usput krade povjerljive podatke žrtava, koje se uglavnom nalaze u zapadnim zemljama, i prijeti da ih objavi ako ne bude isplaćen otkup.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: