Na protestima u Bjelorusiji privedeno više od 250 ljudi

Više od 250 ljudi privedeno je tokom protesta u Bjelorusiji, saopštio je Centar za ljudska prava “Vesna” pri Ministarstvu pravde.

U saopštenju se navodi da su do sinoć u 20.00 časova privedena 254 lica, većina njih u Minsku i Grodnom, ali i u Brestu, Novopolocku i Borisovom.

Među privedenima su studenti koji su se odazvali pozivu opozicije da se širom zemlje organizuje štrajk. U Minsku su tokom dana formirani takozvani lanci solidarnosti i održani protestni marševi, javio je TASS.

U nedjelju, 25. oktobra, istekao je rok koji je predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku postavila bivša predsjednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska, koja je pozvala predsjednika da podnese ostavku, oslobodi političke zatvorenike i prekine nasilje protiv demonstranata.

Opozicija je pozvala radnike industrijskih preduzeća da, u slučaju da zahtjevi ne budu ispunjeni, započnu štrajk od početka ove sedmice.

Radnici pojedinih preduzeća prekinuli su rad, ali vlasti tvrde da sve kompanije u sektoru realne ekonomije rutinski rade i da linije proizvodnje nisu zaustavljene.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: