Najveće poplave u posljednjih 100 godina pogodile dijelove Australije

Najmnogoljudnija australska država New South Wales u nedjelju je izdala dodatne naloge za evakuaciju nakon najgorih poplava u posljednjih nekoliko desetljeća.

Državne službe za vanredne situacije New South Wales odazvale su se u subotu navečer na 640 poziva za pomoć, uključujući 66 za spašavanje u poplavama. Premijerka New South Wales Gladys Berejiklian rekla je da je stotine ljudi spašeno.

Nalozi za evakuaciju izdani su na više lokacija u regiji Mid North Coast na sjeveroistoku države. Berejiklian je kazala da je doživjela nešto što se dešava jednom u sto godina.”Iako ne mislimo da će se stvari pogoršati u regiji Mid North Coast, uvjeti će se definitivno nastaviti, kiša će nastaviti padati u dijelovima koji su već pogođeni,” rekla je Berejiklian.

“Dakle, ovo se razlikuje od onoga što smo već iskusili, od onoga što smo doživjeli prije. Molim vas, nemojte potcjenjivati trenutnu situaciju, ako je od vas zatražena evakuacija, slijedite upute, jer to nije isto kao ono što ste ranije mogli doživjeti. Možda ste to doživjeli prije pet ili 10 godina i vaša je kuća ostala netaknuta, ali ovo je događaj koji daleko premašuje ono što se dogodilo u posljednjih 50 ili 60 godina”, rekla je Berejiklian.

Također ona je kazala da do sad niko nije stradao što je nevjerovatno s obzirom na ono što regija trenutno prolazi.Brana Warragamba, zapadno od Sydneya, počela se izlijevati u nedjelju i do sada je širom države otvoreno 13 evakuacijskih centara. Lokalne vlasti pozivaju ljude da se ne voze kroz poplavljena područja jer bi ih snažne struje lako mogle odnijeti.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: