Nastavljaju se neredi u Americi, vojska raspoređena blizu Washingtona

Blizu 1.600 američkih vojnika raspoređeno je u blizini Washingtona i u stanju su pojačane pripravnosti, objavio je Pentagon.

“Raspoređeni su u vojnim bazama u području oko glavnog grada, ali ne i u samom Washingtonu D.C.”, saopćio je glasnogovornik Pentagona Jonathan Rath Hoffman.

Protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma u Sjedinjenim Državama pokrenuti su zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda, a gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon što je predsjednik Donald Trump zaprijetio primjenom više sile.

Hiljade ljudi je protestovalo u Houstonu, u LA su pozivali na “bolju Ameriku”, a na ulicama Chicaga mnogi su zapravo na ulici sjedili u tišini. U Houstonu bi trebalo sljedeće sedmice da bude održana komemoreacija ubijenom Georgeu Floydu nakon čije smrti su protesti i počeli. Brat ubijenog je pozvao na mirnu protestnu šetnju jer, kako je kazao, smatra da bi George to želio.

Međutim, ovako mirna situacija nije u ostalim gradovima u Americi. U nekoliko gradova bilo je potrebno ponovo uspostaviti policijski sat kako bi zaustavili nasilje do kojeg obično dolazi u kasne sate.

Kako navode američki mediji, čini se da savezna vlada planira snažnije odgovoriti na novi val demonstracija u Washingtonu.

“Večeras će se osigurati još snažnija podrška zakonu i redu”, najavio je glavni državni tužilac William Barr.

The Washington Post piše, pozivajući se na neimenovani izvor iz Ministarstva pravosuđa, da je upravo Barr u ponedjeljak zatražio od policije da rastjera demonstrante ispred Bijele kuće.

Većina Amerikanaca podržava proteste diljem zemlje zbog ubistva Georgea Floyda i ne odobravaju reakciju američkog predsjednika Donalda Trumpa na nemire, pokazuju rezultati ankete koju su proveli Reuters i Ipsos.

Prema anketi provedenoj u ponedjeljak i utorak, 64 posto odraslih Amerikanaca “naklonjeno je demonstrantima”, a 27 posto ih ne podržava.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: