New York u dubokoj krizi obilježava godišnjicu napada 11. septembra

NEW YORK obilježava godišnjicu terorističkih napada 11. septembra 2001. u dubokoj krizi, sa sve većim stopama kriminala, mnogobrojnim napuštenim stanovima i zatvorenim trgovinama te beskućnicima na svakome koraku, oko čega se vodi i politička bitka s vladom pred predstojeće predsjedničke izbore.

Unatoč pandemiji koronavirusa, najveća američka metropola održat će godišnju ceremoniju u čast gotovo 3000 poginulih u tim najsmrtonosnijim napadima u američkoj povijesti. Minutom šutnje obilježit će se trenutak kad su se zrakoplovi koje su oteli džihadisti zaletjeli u tornjeve blizance Svjetskog trgovinskog centra.

Porodice žrtava neće kao ranijih godina držati govore nego su svoje prigodne riječi snimile. Ali moći će se okupiti na mjestu događaja, uz obvezno nošenje maski i poštovanje distance. Nacionalni memorijalni centar i muzej 11.septembra tom će prigodom biti otvoreni prvi put od početka ožujka.

Devetnaest godina kasnije, 11. septembra simbol je herojstva Njujorčana. Gradski čelnici ističu da je zahvaljujući njihovoj snažnoj volji grad u posljednjih mjesec dana značajno spustio stopu širenja zaraze virusom, od kojeg je umrlo više od 23.000 građana.

Ali mnogi, kao guverner Andrew Cuomo u utorak, upozoravaju na novu veliku kušnju zbog “sekundarnih” gospodarskih i socijalnih posljedica pandemije.

Izvor: index.hr

Vezane vijesti: