Nije prihvaćena kandidatura sina Moamera Gadafija za predsjednika Libije

Izborna komisija Libije je diskvalifikovala kandidaturu Seifa al-Islama, sina bivšeg višedecenijskog čelnika ove države Moamera Gadafija, za predsjednika.

Al-Islam je bio na listi onih čija kandidatura nije prihvaćena te se može žaliti po ovoj odluci. Sud u glavnom gradu, Tripoliju ga je 2015. godine osudio na smrtnu kaznu utvrdivši da se 2011. nasilno suprotstavio pobuni protiv režima njegovog oca. Međunarodni krivični sud (ICC) ga tereti za zločine protiv čovječnosti. U junu 2017. je pušten iz pritvora u kojem je bio pet godina.

U Libiji će 24. decembra biti prvi krug predsjedničkih izbora, i to nakon višegodišnjih napora Ujedinjenih nacija da uspostave demokratsku vladavinu nakon teškog građanskog rata.

Al-Islam je doktorirao na prestižnoj Školi ekonomije u Londonu. Tokom pobune protiv vladavine njegovog oca smatran je potencijalnim reformatorom režima.

Moamer Gadafi je imao osmero djece, a za većinu njih je agencija Associated Press (AP) navela da su imala značajnu ulogu u Libiji. Sin Muatassim je ubijen kada i sam Moamer. Sinovi Seif al-Arab i Khamis su ranije ubijeni. Al-Saadi je u septembru ove godine pušten iz pritvora u Tripoliju u kojem je bio sedam godina.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti: