Nova pravila za sve one koji putuju u Veliku Britaniju: Samoizolacija 14 dana

Od danas su na snagu stupila nova pravila koja zahtijevaju da sve osobe koje stignu u Veliku Britaniju moraju u samoizolaciju na 14 dana.

Oni koji dođu avionom, trajektom ili vozom, uključujući i državljane Velike Britanije, morat će navesti adresu na kojoj će se samoizolirati i suočiti se s novčanim kaznama od 1.000 funti ukoliko ne budu poštovali pravila.

Osobe koje dolaze iz Irske, Kanalskih otoka ili otoka Man ne trebaju u izolaciju, a postoje i izuzeci za radnike u nekim industrijama, kao i medicinske radnike.

Ministar unutrašnjih poslova Priti Patel rekao je da su zakoni osmišljeni kako bi se spriječio drugi val zaraze.

Ukoliko putnici ne daju adresu stanovanja, vlada će organizirati smještaj o trošku putnika. Također će se provjeravati poštuju li se pravila. Turistička industrija žestoko je kritizirala nove mjere i naglasila kako će nova pravila karantina odvratiti posjetitelje, što će ugroziti mnoga radna mjesta.

Prerađivačka industrija također je naglasila da će manji broj letova ograničiti uvoz i izvoz, što će imati negativne efekte i za teretnu industriju.

Tijelo putničke trgovine Abta pozvalo je vladu da hitno napravi mapu puta za ponovno pokretanje međunarodnih putovanja, dok je najveća britanska kompanija za aerodromske usluge – Swissport upozorila da bio ovo mogao biti pretežak udarac za avioindustriju.

Oni traže od premijera Borisa Johnsona da izbjegne karantin te da se stvore putni baloni sa zemljama koje imaju nisku stopu zaraženih koronavirusom.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: