Novi Zeland objavio da je eliminisao koronavirus, život se vraća u normalu bez ograničenja

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern kazala je da je ova zemlja eliminisala prijenos koronavirusa kod domaćeg stanovništva te da će se život nastaviti normalno odvijati pri čemu je mislila na popuštanje svih mjera ograničenja, ali i onih koji se odnose na granične kontrole.

Reuters piše da je ovo prva zemlja koja je započela s ovakvim ublažavanjem mjera, a to znači da se javni i privatni događaji mogu održavati te nastaviti rad javnog prijevoza kao i maloprodaje i ugostiteljskih objekata bez fizičke distance koja je zadržana u skoro svim ostalim zemljama koje su se borile ili još bore s koronavirusom.

“Uvjereni smo da smo za sada eliminisali koronavirus na Novom Zelandu, ali to nije nešto što je u trenutku postignuto, mnogo smo bili uporni da postignemo trenutno stanje”, kazala je premijerka Jacinda Ardern na konferenciji za medije.

Nacije smještene u južnom dijelu Tihog okeana sa oko petmiliona ljudi se polako oslobađaju epidemije, dok se velike ekonomije poput Brazila, Velike Britanije, Indije i SAD-a i dalje bore sa širenjem koronavirusa.

Situaciju su dodatno otežala ograničenja koja traju 75 dana uključujući otprilike sedam sedmica strogog karantina u kojem su većina preduzeća bila zatvorena, a na posao su odlazili, između ostalog, trgovci i zdravstveni radnici.

“Sada, 75 dana kasnije mi smo spremni. Želim naglasiti da će fizička distanca prestati važiti u ponedjeljak od ponoći te da će se s prve faze uzbune prijeći na drugu”, dodala je Ardern.

Granice će biti otvorene, ali će biti zadržana kontrola na njima i svi oni koji uđu u Novi Zeland bit će testirani na koronavirus.

Na Novom Zelandu nije bilo aktivnih slučajeva prvi put otkako je virus stigao na ovo područje krajem februara. U ovoj državi je ukupno potvrđeno 1.154 zaraženih koronavirusom, kao i 22 smrtna slučaja.

Vlasti Novog Zelanda su ranije obećale da će eliminisati, a ne samo održavati broj zaraženih koronavirusom.

Eliminacija zapravo znači zasutaviti prijenos virusa na duži period dok se ne riješi posljednji poznati slučaj zaraze, a s druge strane, Novi Zeland će u narednom periodu biti spreman što prije otkriti i izolirati sve nove slučajeve zaraze uključujući i one iz inostranstva.

Stanovnici Novog Zelanda su se razveselili ovim informacijama, a pogotovo ljubitelji ragbija koji će s obzirom na popuštanje mjera moći prisustvovati utakmicama.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: