Obama kritikovao Rusiju i Kinu zbog ‘opasnog nedostatka osjećaja urgentnosti’

Bivši američki predsjednik Barak Obama (Barack) kritikovao je one koji bi se igrali politike kako bi izbjegli da djeluju protiv klimatskih promjena, prozivajući Rusiju i Kinu kao i republikanske političare u svojoj domovini.

“Posebno je obeshrabrujuće uočiti da su čelnici dva najveća emitera, Kine i Rusije, odbili da čak i preisustvuju skupu u Glazgovu”, kazao je Obama.

“Njihovi nacionalni planovi do sada odražavaju ono što izgleda kao opasan nedostatak osjećaja urgentnosti i spremnosti da se održi status kvo od strane tih vlada, i to je sramno”, dodao je.

Bivši demokratski predsjednik, koji se obratio u glavnoj dvorani klimatskog samita COP26, također je kritikovao američke poslanike iz Republikanske stranke.

Obama je kazao da su i on i aktuelni predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) “velikim dijelom ograničeni činjenicom da je jedna od dvije velike stranke odlučila ne samo da stoji na marginama nego i da izrazi aktivno neprijateljstvo prema klimatskoj nauci i da učini borbu protiv klimatskih promjena stranačkim pitanjem”, prenosi Rojters.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: