Od utorka u EU-u važe certifikati Srbije, Gruzije, Moldavije i Novog Zelanda o vakcinaciji protiv virusa korona

Evropska unija (EU) će priznavati certifikate četiri zemlje o vakcinaciji protiv koronavirusa Gruzije, Moldavije, Novog Zelanda i Srbije, koji od utorka važe u Evropskoj uniji.

Evropska komisija objavila je da je donijela četiri odluke kojima se potvrđuje da su potvrde koje su izdale četiri zemlje ekvivalentne EU digitalnom kovid certifikatu.

Te četiri zemlje od utorka biti povezane sa sistemom potvrda o vakcinaciji EU-a, a njihove potvrde o vakcinaciji biće prihvaćene pod istim uslovima kao i certifikati EU-a.

Evropski komesar za pravosuđe Didijer Rejnders rekao je da je ovom odlukom 49 zemalja i teritorija na pet kontinenata trenutno povezano sa sistemom digitalne kovid certifikacije EU.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji pozdravio je ovu odluku.

“Danas pozdravljam što su se Gruzija, Moldavija i Srbija pridružile našem sistemu digitalnih Kovid certifikata i veselim se što će se više naših susjeda povezati što je prije moguće. Baš kao što smo stali uz naše partnere u borbi protiv pandemije, nastavljamo raditi zajedno na sigurnom otvaranju”, rekao je Varhelji.

Vakcine protiv koronavirusa odobrene u EU-u su proizvodi farmaceutskih kompanija Fajzer-Biontek, Moderna, AstraZeneka i Džonson i Džonson.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: