Otvorena birališta u Kanadi, Trudeauov rival konzervativac O'Toole

U Kanadi su u ponedjeljak otvorena birališta za žestoko osporavane opće izbore u kojima se aktuelni premijer Justin Trudeau suprotstavlja svom konzervativnom rivalu Erinu O'Tooleu.

Trudeau je raspisao prijevremene izbore sredinom augusta, manje od dvije godine nakon što je formirao svoju manjinsku vladu, tvrdeći da bi mogao iskoristiti svoj način na koji je iznio krizu kako bi osvojio većinu u parlamentu, javlja CNN.

Ali, nekada povoljne ankete za Trudeaua i njegove liberale brzo su promijenile procente i sada je podrška Erin O'Tooleu iz Konzervativne stranke statistički jednaka statistici aktuelnog premijera, prema nacionalnim istraživanjima praćenja posljednjih nekoliko dana.

Covid-19, klimatske promjene, priuštivost stanova i kontrola oružja prikazani su kao veliki problemi kod birača.

Jedan politički stručnjak rekao je za CNN da su prijevremeni izbori na ljeto tokom globalne pandemije naljutili mnoge birače koji ne smatraju da postoji dovoljno bitno pitanje da se sad provedu izbori.

O'Toole je nastojao kapitalizirati percepciju da je Trudeau, sin bivšeg kanadskog premijera, klasični liberalni politički elitist koji je više zainteresiran za vlastite političke ambicije nego da vodi zemlju.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: