Pala libanska vlada nakon katastrofalne eksplozije u Bejrutu i nekoliko dana nasilnih protesta

Čitava libanska vlada je podnijela ostavku danas nakon što je u glavnom gradu ove države došlo do eksplozije koja je odnijela stotine života, a nakon koje su uslijedili dani nasilnih protesta.

Prošle sedmice je u Bejrutu došlo do katastrofalne eksplozije u kojoj je smrtno stradalo više od 160 osoba, a hiljade su povrijeđene. Nakon toga su pokrenuti i protesti protiv libanske vlasti koji predstavljaju samo eskalaciju rastućeg nezadovoljstva građana.

I bez eksplozije i pandemije, Liban se nalazi u jednoj od najvećih ekonomskih kriza. Njihove probleme je koronavirus produbio, a eksplozija u Bejrutu je situaciju dovela do nivoa humanitarne krize. Zbog svega toga, građani su vlast uporno optuživali za loše upravljanje, ali i korupciju.

Ranije danas su sa vlasti istupila tri ministra i sedam članova parlamenta, a nekoliko izvora je za BBC reklo da je sasvim izvjesno da će do kraja dana sa vlasti odstupiti cijela vlada. Nakon sastanka u vladi libanski ministar zdravlja je izjavio da su svi ministri napustili svoje pozicije u vlasti.

Libanski premijer i samoprozvani reformator Hassan Diab je na vlast došao prošlog decembra nakon što su građani narodnim ustankom uspjeli srušiti raniju vladu. Pad libanske vlade ujedno znači i to da država traga za trećim premijerom u manje od godinu dana.

Izvor. klix.ba

Vezane vijesti: