Palestina će prekinuti odnose sa zemljama koje premjeste ambasade u Jerusalim

Palestina će prekinuti odnose sa svim državama koje budu otvarale ambasade u Jerusalimu ili ih premještali iz Tel Aviva u Jerusalem, saopštile su palestinske vlasti.

Generalni sekretar Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saib Urejkat na “Tviteru” je objavio to upozorenje, bez da je naveo imena Srbije koja je najavila premještanje svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem i Kosova koje je najavilo priznavanje Izraela i otvaranje ambasade u Jerusalimu.

“Pozivamo sve države da poštuju međunarodno pravo. Kršenje međunarodnog prava nije pokazatelj moći, već slabosti”, poručio je Urejkat.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je prije tri dana izjavio da će Srbija preseliti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, a kamere su u Bijeloj kući zabilježile iznenađenje na licu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u trenucima kada je čuo tu informaciju.

Takođe, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je saopštio da će Kosovo priznati Izrael i otvoriti ambasadu u Jerusalimu.

Izvor:Bhrt

Vezane vijesti: