Peking vraća restriktivne mjere nakon što se ponovo počela širiti zaraza sa pijace

Peking vraća mjere za borbu protiv koronavirusa, a počeo je i sa masovnim testiranjem nakon što se pojavio novi klaster.Zaraza se u Kini opet širi i to sa najveće pijace sa hranom u Pekingu, a vlasti su zbog zabrinutosti da će epidemija ponovo da zaživi odlučile da vrate određene mjere.

Osobama koje spadaju u rizičnu grupu kada je u pitanju oboljevanje od ovog virusa zabranjeno je da otputuju iz Pekinga, a zaustavljene su i neke prijevozne linije s ciljem spriječavanja širenja koronavirusa na druge gradove i provincije.

Međutim, Nacionalna zdravstvena komisija već bilježi širenje virusa na provincije Liaoning i Hebei gdje su zaraženi bliski kontakti pacijenata iz Pekinga. Upravo su autobuske linije sa provincijom Hebei ukinute.

Portparol pekinške vlade je rekao da situacija u ovom gradu postaje ozbiljna:

“Peking će poduzeti odlučne i stroge mjere kako bi spriječio pandemiju.”

Preko noći su neki dijelovi Pekinga ograđeni uključujući i dijelove starog grada. Postavljeni su kontrolni ulazi u te dijelove grada na kojima se kontroliše ko može da uđe.

“U mom naselju postoji pet ulaza. Na pultu moramo pokazati dozvolu da možemo ući, a svaki put nam mjere i tjelesnu temperaturu”, rekao je stanovnik jednog od mjesta oko kojeg se nalazi ograda.

Od ponedjeljka 22 naselja su označena kao mjesta visokog rizika, dok područja sa srednjim rizikom moraju poduzeti stroge mjere kako bi blokirali potencijalni ulazak infekcije, piše Reuters.

Glavni grad Kine je jučer izvijestio o 36 novih slučajeva koronavirusa, a lokalna transmisija je zabilježena 12. juna, nakon dva mjeseca bez širenja infekcije, kazali su to iz Nacionalne zdravstvene komisije. Peking također provodi opsežne mjere utvrđivanja novih slučajeva zaraze sa dnevnim kapacitetima testiranja od 90.000 uzoraka.

Pijaca Xinfadi sa koje je ovaj put potekao koronavirus opskrbljava najveći dio grada svježim voćem i povrćem, a prodaje i meso i morsku hranu. Xinfadi je zatvorena još u subotu.

Glavni grad su smatrali jednim od najsigurnijih mjesta u državi kada je u pitanju širenje zaraze, a sada će zbog njega morati da vrate restrikcije koje su uništile ekonomiju.

Ovo nije prvi put da se koronavirus vraća u Kinu. U maju je nekoliko gradova na sjeveroistoku Kine bilo pod karantinom nakon što su se pojavili uvezeni slučajevi.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: