Pfizer tvrdi da njihov lijek za 89 posto smanjuje rizik smrti od posljedica COVID-a

Američka farmaceutska kompanija Pfizer objavila je da je lijek koji je razvila protiv novog tipa koronavirusa smanjio stopu hospitalizacije i smrti za 89 posto kod pacijenata srednjeg i visokog rizika.

Kako bi utvrdila efikasnost lijeka, američka farmaceutska kompanija objavila je preliminarne rezultate studije koja je sprovedena na 775 odraslih pacijenata s COVID-19 koji se smatraju rizičnim i imaju zdravstvene probleme poput gojaznosti, dijabetesa ili srčanih bolesti.

Podaci su otkrili da su hospitalizacije i smrtni slučajevi nakon mjesec dana smanjeni za 89 posto.

Tokom ovog perioda, manje od jedan posto pacijenata koji su uzimali Pfizer lijek je hospitalizirano, a u ovoj grupi nije bilo smrtnih slučajeva. U kontrolnoj grupi uočeno je da je stopa hospitalizacije bila sedam posto i da je umrlo sedam osoba.

Iz Pfizera je navedeno da će podaci o efikasnosti biti dostavljeni američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) kako bi se što prije dalo odobrenje za upotrebu lijeku protiv COVID-19.

Ako odobri FDA, očekuje se da će lijek biti u prodaji pod nazivom “Paxlovid”.

Merck, još jedna američka farmaceutska kompanija, podnijela je 11. oktobra zahtjev FDA za odobrenje za hitnu upotrebu lijeka koji je razvio protiv COVID-19. Engleska je jučer postala prva zemlja koja je odobrila upotrebu lijeka “Molnupiravir” proizvođača Merck.

Merck je objavio da “Molnupiravir” smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 50 posto kod ljudi koji su zaraženi koronavirusom.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: