Plenković i Schmidt razgovarali o procesu izmjena Izbornog zakona u BiH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima u Zagrebu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Visoki predstavnik u BiH Schmidt i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković razmijenili su mišljenja o trenutnim političkim trendovima i kretanjima u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu, s naglaskom na euroatlantske integracije, reformski put te ekonomski i socijalni razvoj BiH.

Predsjednik Vlade Plenković čestitao je Christianu Schmidtu na preuzimanju dužnosti visokog predstavnika te mu izrazio podršku u njegovom radu.

Razgovarali su i o procesu promjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, za koju je potrebno postizanje što skorijeg konsenzusa svih političkih dionika.

Plenković se založio za promjene Izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH, osobito Hrvata, kako je saopćeno.

Visoki predstavnik Schmidt naglasio je potrebu jačanja funkcionalnosti institucija kroz pojačani angažman svih političkih aktera u BiH, uz podršku međunarodne zajednice. Funkcionalnost je, naglasio je on, nužan preduvjet kako bi ta zemlja izašla iz faze međunarodnog nadzora i napredovala na putu prema Europskoj uniji.

Predsjednik Vlade Plenković poručio je da je Hrvatska na razini EU-a najsnažniji zagovaratelj nastavka evropskog puta BiH.

Visoki predstavnik Schmidt zahvalio je premijeru Plenkoviću na zalaganju Hrvatske i njenoj potpori težnjama Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u susjedstvu da se priključe EU, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske.

IZVOR: klix.ba

Vezane vijesti: