Plenković uoči sastanka s liderima SDA i HDZ-a: Razgovarat ćemo o budućnosti BiH i položaju Hrvata

Važno je razgovarati s predstavnicima svih naroda u BiH, rekao je u ponedjeljak hrvatski premijer Andrej Plenković, koji bi se kasnije tokom dana trebao u Banskim dvorima sastati s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

“Mi imamo kontinuirani dijalog s predstavnicima naroda BiH već duže vremena. Mislim da je važno da otvaramo komunikaciju sa svim narodima u BiH. Gospodin Izetbegović je vrlo utjecajan čovjek, posebno kao čelnik SDA”, rekao je Plenković novinarima u Šibeniku, javila je Hina.

“Današnjim posjetom nastavljamo dijalog i o budućnosti BiH, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnošću, tu mislim prije svega na izborni zakon”, istaknuo je Plenković.

Dodao je da aktuelni izborni zakon dovodi do “dezavuiranja duha i slova Dejtonskog sporazuma”, uoči 25. godišnjice tog sporazuma.

Na današnjem sastanku sudjelovat će još ministri vanjskih poslova Hrvatske i BiH, Gordan Grlić Radman i Bisera Turković.

Plenković je prije dvije sedmice primio Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, što je izazvalo različite reakcije u BiH.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: