Počela vakcinacija u EU, kod nas se po običaju još ništa ne zna

Danas je počela vakcinacija u 25 zemalja EU (Mađarska i Slovačka su počele jučer), a među njima i kod naših susjeda Hrvatske i Slovenije. Tako je prva osoba koja se vakcinisala u Hrvatskoj je štićenica Doma za starije Trešnjevka u Zagrebu, 81-godišnja Branka Aničić.
Prvih 9.750 doza vakcina protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech stiglo je jučer u Hrvatsku. Zatim je počela priprema distribucije po županijama.Plan vakcinacije je takav da će prve doze dobiti najranjiviji, a to su starije osobe i zdravstveni radnici, a hrvatski cilj je imunizovati 70 posto građana.
Kad je u pitanju BIH još nema preciznih podataka kad bi vakcina mogla stići i koje količine će biti isporučene našoj zemlji. S obzirom na komplikovan sistem u BIH, pojavile su se informacije da prve vakcine neće stići prije marta mjeseca. Ako bi se ovo zaista desilo vjerovatno ćemo biti država koja će biti možda posljednja u Evropi, kada je u pitanju početak vakcinacije. Treba istaći da je prije nekoliko dana počela i vakcinacija i u Srbiji.


Trend radio

Vezane vijesti: