Počelo suđenje za 130 političkih neistomišljenika vlasti u Kambodži

Kambodžanski sud je počeo saslušavati skoro 130 optuženih za izdaju zbog učešća u nenasilnim političkim aktivnostima. Svi oni su politički protivnici i vladini kritičari čiji je glas značajno utišan sistematskim “čišćenjem” javnog prostora.Većina onih kojima sudi općinski sud u Phnom Penhu su bivši članovi ili pristaše Kambodžanske nacionalne spasilačke stranke. S obzirom na to da su jedina opoziciona stranka u parlamentu, očekivalo se da će na općim izborima značajno oštetiti vladajuće, međutim oni su se ipak bolje pripremili.

Krajem 2017. godine pokrenute su opsežne akcije protiv neistomišljenika. Na sve kritičarske medije je vršen pritisak dok ih nisu primorali da smanje svoju pokrivenost ili potpuno zatvore medij, a visoki sud je ovu jedinu opozicionu stranku u parlamentu rasformirao i njene zastupnike uklonio iz parlamenta. Time je osigurana pobjeda na izborima.

Skoro svih 130 osoba je optuženo za zavjeru radi izdaje i podstrekavanja na krivično djelo za šta je predviđena maksimalna kazna od 12 godina zatvora.

Sam Sokong, jedan od advokata obrane, je ranije ove sedmice rekao da se boji kako njegovi klijenti neće dobiti pravičnu presudu jer se u isto vrijeme sudi velikom broju ljudi.

Jedna od najpoznatijih optuženih je pravnica Theary Seng koja je prije početka suđenja novinarima rekla da se osjeća dobro jer nije ništa loše uradila, a da je suđenje zapravo lažni scenarij vladajućeg režima.

“To je samo način da se međunarodnoj zajednici sakrije pogled na zaista ozbiljna kršenja ljudskih prava i političku represiju koja je prisutna u Kambodži”, rekla je ona.

Izvor: KLIX.BA

Vezane vijesti: