Počelo suđenje za ubistvo Georgea Floyda

Chauvin je suočen s optužbom za ubistvoo drugog stepena, krivičnim djelom koje nosi do 40 godina zatvora te optužbom za ubistvo trećeg stepena sa kaznom od 26 godina zatvora kao i optužbom za ubistvo iz nehata, zbog čega može dobiti još 10 godina zatvora.

U uvodnim riječima tužitelj Jerry Blackwell je rekao da je Chauvin upotrijebio “pretjeranu i nerazumnu silu” te da je “izdao svoju policijsku značku”. Tužitelji tvrde da je 46-godišnji crnac Floyd ubijen kada je Chauvin svoje koljeno devet minuta držao pritisnuto na njegov vrat, piše Hina.

Pritom je Floyd ležao na betonu s lisicama na rukama. Bio je uhićen 25. maja zbog sumnje da je pri kupnji koristio lažnu 20-dolarsku novčanicu. Video snimke su pokazale da je policajac držao koljeno na Floydovom vratu dok je on ponavljao da ne može disati. Blackwell je naveo da je Floyd 27 puta zamolio da ga se pusti kako bi mogao disati, ali Chauvin nije popustio.

Prema obdukcijskom nalazu, Floyd je izgubio svijest i preminuo. “George Floyd je živio, disao, hodao i govorio bez problema, sve dok ga policajac nije oborio, stavio mu lisice i koljenom pritisnuo vrat i tako ga držao osam minuta i 46 sekundi”, kazao je Ben Crumo, odvjetnik Floydove obitelji.

Chauvin se izjasnio da nije kriv. Sudac Peter Cahill očekuje da će suđenje trajati mjesec dana.

Izvor:R.sarajevo

Vezane vijesti: