Politički lideri u Libanu formirali vladu nakon 13 mjeseci zastoja

Političke frakcije u Libanu konačno su danas formirale novu vladu, prekinuvši 13-mjesečni zastoj u kojem je zemlja tonula u sve dublji finansijski haos i siromaštvo, prenosi France 24.

Liban je bez funkcionalne vlasti od katastrofalne eksplozije 4. augusta 2020. u luci u Bejrutu, koja je iznudila ostavku vlade tadašnjeg premijera Hasana Diaba.

Suparničke političke grupe od tada su bile u neslaganju oko sastavljanja nove vlade, ubrzavajući ekonomski krah zemlje.

Kabinet predsjednika, a kasnije i generalni sekretar Vijeća ministara, Mahmoud Makkieh, najavio je novi kabinet od 24 ministra na čelu sa milijarderom biznismenom Najibom Mikatijem.

Ministre su birali isti političari koji su vladali zemljom posljednjih decenija i čiju korupciju i loše upravljanje mnogi krive za trenutnu krizu u zemlji.

Nova vlada objavila je u petak da je pred njom ogroman zadatak za koji rijetki vjeruju da se može savladati, a tu se podrazumijevaju prijeko potrebne reforme u državi.

Među prvim zadacima bit će nadzor financijske revizije Centralne banke i nastavak pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom o paketu pomoći za izlazak iz ekonomske krize.

Očekuje se da će nova vlada nadgledati proces općih izbora koji su raspisani za sljedeću godinu.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: