Pompeo otkazao putovanje u Evropu zbog prijenosa vlasti u SAD

Američki državni sekretar Mike Pompeo otkazao je putovanje u Evropu dan nakon što je najavljeno, navodeći kao razlog tranziciju vlasti na novu administraciju čime se završava mandat predsjednika Donalda Trumpa.

State Department je u utorak objavio da će sva putovanja biti otkazana ove sedmice naglašavajući svoju predanost mirnoj tranziciji u danima do inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena 20. januara.

Odjel očekuje da će uskoro dobiti plan od Bidenove administracije u kojem će se biti navedeno koji će dužnosnici na svojim radnim mjestima ostati na poziciji dok Senat ne potvrdi njihove zamjene, rekla je glasnogovornica Morgan Ortagus u izjavi, prenosi dpa.

“Kao rezultat toga, otkazujemo sva planirana putovanja ove sedmice, uključujući putovanje državnog sekretara u Evropu”, rekla je.

Pompeo se trebao sastati s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i belgijskom ministricom vanjskih poslova Sophie Wilmes, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Američka televizija CNN izvijestila je da je otkazivanje povezano s kritikama od strane evropskih dužnosnika zbog izgreda prošle sedmice u američkom Capitolu i Trumpove uloge u poticanju nasilja.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn u intervjuu nazvao je Trumpa “političkim piromanom koji mora biti izveden pred sud”.

Izvod:Klix.ba

Vezane vijesti: