Preminuo John Lewis, američki legendarni borac za ljudska prava

Američki kongresmen i borac za građanska prava John Lewis preminuo je u 80. godini nakon šestomjesečne borbe s rakom.Lewis je preživio brutalno premlaćivanje policije tokom značajnog marša 1965. godine u Selmi u Alabami, da bi postao vođa pokreta za građanska prava i dugogodišnji američki kongresmen.

“S neumoljivom tugom najavljujemo smrt američkog kongresmena Johna Lewisa. Bio je častan i poštovan, ikona američke historije, a poznavali smo ga i kao voljenog oca i brata. Bio je nepokolebljiv u borbi za vrijednost svakog ljudskog bića. Cijeli svoj život posvetio je nenasilnom aktivizmu i bio je otvoreni zagovornik borbe za ravnopravnopravnost i pravdu u Americi”, izjavila je njegova porodica, piše CNN.

Lewis je prije nekoliko godina privođen kao učesnik akcija pokreta za ljudska prava šezdesetih godina, a pet puta i kao član Kongresa – dva puta pred Ambasadom Južnoafričke Republike u Washingtonu, gdje je protestovao protiv apartheida, dva puta pred Ambasadom Sudana kada je dizao glas protiv genocida u Darfuru i posljednji put jučer u blizini Kapitola u Washingtonu.

Lewis je umro isti dan kada i vođa građanskih prava, Cordy Tindell koji je imao 95 godina. Njihova smrt desila se dok se Amerika još uvijek bori s protestima usljed smrti Georgea Floyda.

Vezane vijesti: