Propao pokušaj opozicije da obori vladu Zorana Zaeva

Pokušaj opozicionih stranaka da u Sobranju Sjeverne Makedonije izglasaju nepovjerenje vladi premijera Zorana Zaeva, čiju okosnicu čine SDSM i DUI, nije uspio, jer se jedan od potpisnika inicijative za smjenu vlade predomislio i nije došao na sjednicu.

Poslanik najveće makedonske opozicione stranke VMRO DPMNE i njen potpredsjednik Aleksandar Nikolovski je sinoć oko 21.30 izjavio novinarima da poslanici opozicionih partija napuštaju Sobranje i optužio je vlast da je pogazila demokratiju i kidnapovala poslanika da ne bi moglo da bude izglasano nepovjerenje vladi.

„Nažalost imamo još jedan dan koji će ostati zapisan u crnim stranama makedonske istorije. Danas je u Makedoniji pogažena demokratija. Danas je u Makedoniji kidnapovan poslanik“, rekao je Nikolovski.

Poslanik VMRO DPMNE je rekao da je „od danas jasno da vladajuće partije SDSM i DUI zajedno imaju 59 poslanika, da opozicija ima 60 poslanika i da je jedna poslanik kidnapovan“ i istakao da su „brzi vanredni parlametarni izbori jedino rješenje za političku, bezbjednosnu i zdravstvenu krizu u kojoj se nalazi država“.

Opozicione partije su pokušavale da obezbijede parlamentarnu većinu danas od 11.00, kada je predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Džaferi započeo sjednicu, da bi je je ubrzo napustio jer ne želi da bude 61. glas opozicije za sjednicu o inicijativi sa kojim se ne slaže i prepustio predsjedavanje svom zamjeniku iz Bese.

Inicijativu za glasanje o povjerenju podnio je 61 poslanik makedonskih opozicionih partija VMRO DPMNE, Levice, Alijanse za Albance i Alternative, kao i Bese koja je još dio vlade, ali prije početka sjednice jedan od poslanika te partije Kastriot Redžepi je objavio da neće prisustvovati sjednici. Parlament Sjeverne Makedonije ima 120 poslanika.

Sjednici parlamenta Sjeverne Makedonije o pitanju povjerenja vladi Zorana Zaeva nisu prisustvovali poslanici kolacije oko njegove stranke SDSM i albanske partije DUI Alija Ahmetija.

Nakon što poslanik Bese nije došao na sjednicu parlamenta lider te manje albanske partije Bilal Kasami je podnio prijavu policiji da je Redžepi nestao, što je Redžepi dematovao u videu objavljenim na društvenim mrežama, ali nakon toga je Kasami izrazio sumnju da je ta izjava data pod prisilom.

Koordinator poslaničke grupe vladajuće SDSM Jovan Mitreski je poslije podne na konferenciji za novinare u Sobranju rekao da je, prema njegovim informacijama, Kastriot Redžepi „bio pod pritiskom onih koji optužuju za pritiske“ i istakao da će postojeća parlamentarna većina nastaviti da raste.

On je rekao da je lider VMRO DPMNE Hristajan Mickoski posljednjih dana „euforično pumpao neistine da ima 61 poslanika za nepovjerenje vladi“. „Micoski slagao narod. Nema nove većine u Sobranju“, rekao je Mitreski.

Prema Poslovniku Sobranja, za inicijativu o povjerenju vladi mora da se glasa do ponoći istog dana u kojem je sjednica započeta. Predsjednik parlamenta Džaferi je rekao kasno sinoć, nakon što je opozicija napustula zgradu Sobranja, da do 24.00 mora formalno da zatvori sjednicu.

IZVOR: N1

Vezane vijesti: