Protest građana u N.Pazaru zbog lošeg stanja zdravstvenog sistema

Stotinjak Novopazaraca okupilo se danas ispred zgrade Gradske uprave protestujući zbog lošeg stanja zdravstvenog sistema u tom gradu i sve većeg broja oboljelih i umrlih od koronavirusa.

Noseći maske i poštujući fizičku distancu, okupljeni su nosili transparente sa natpisima “Hvala doktorima herojima”, “Hvala ljekarima iz Kragujevca i Kraljeva”, “Hvala Turskoj”, “Hvala, Bosno”, “Hvala, dijasporo”, “Hvala, Novače i Ademe”.

Učesnici skupa su nosili i transparente “Mi nismo građani drugog reda”, “Gdje je krizni štab?”, “Gdje je gradska vlast?”, “Zašto ste krili istinu?” i “Zar su izbori važniji od života?”, tražeći odgovornost lokalnih i državnih funkcionera.

Jedan od organizatora skupa Izet Rizović kazao je da su se građani okupili jer se “ne mire sa trenutnom situacijom” i dodao da skup predstavlja “vapaj za vazduh i život koji je prethodnih dana u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu postao bezvrijedan”.

“Mi dižemo glas i pitamo zašto se krila istina od nas i zašto je preča vlast od ljudskih života. Ovdje smo u ime onih čiji su životi mogli biti spašeni i kako bismo spasili živote onih koji su u bolnicama širom Sandžaka i Srbije”, rekao je Rizović.

Dodao je da pružaju punu podršku ljekarima herojima koji svakodnevno, u teškim uslovima, rizikujući svoje, čine sve da spase živote drugih.

“Napolje sa politikom iz bolnica, jer je ona, uz korupciju, dovela do kolapsa zdravstvenog sistema. Hvala ljekarima iz Kragujevca, Kraljeva i ostalih gradova Srbije, hvala vojnim ljekarima”, kazao je Rizović.

On je zatražio da “odgovorni za smrt velikog broja ljudi u Sjenici, Tutinu i Novom Pazaru budu procesirani”.

federalna.ba/Beta

Vezane vijesti: