Prve doze vakcine “Sputnjik V” sa Torlaka za 15 do 20 dana

Prve doze ruske vakcine “sputnjik ve” protiv virusa korona sa Instituta “Torlak” mogu se očekivati za 15 do 20, rekao je ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je naveo da će u narednih 10 do 15 dana iz Rusije doći supstanca u specijalnim ambalažama, a “Torlak” će imati rok isto toliko dana da je iskoristi.

Popović je rekao za RTS da bi za početak “Torlak” trebalo da proizvede oko 100.000 vakcina, koje će biti po svjetskim standardima.

On je dodao da će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi rusku vakcinu “sputnjik ve”.

Prema njegoim riječima, u prestižnom ruskom Nacionalnom institutu za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamalej” je utvrđeno da je sve potpuno isto kao kada se vakcina proizvodi u Rusiji, zbog čega su uručili sertifikat za proizvodnju vakcine na “Torlaku”.

“Odali su nam priznanje da smo zemlja koja je u najkraćem roku uspela da sprovede u delo dogovoreno i završi postupak. Kontrolisano je 18 ključnih parametara vakcine rađene na Torlaku i svi su dali odlične rezultate”, naveo je Popović, koji je predsjednik Mješovitog komiteta za saradnju Srbije sa Rusijom.

On je rekao da su Vlada i predsjednik Srbije odlučili da u sljedećih nekoliko mjeseci ulože više od 50 miliona evra u “Torlak” za tehničku infrastrukturu i najzahtjevniju opremu kako bi se od sljedeće godine u Srbiji obezbijedio puni proizvodni ciklus.

Ruski Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamalej” potvrdio je juče kvalitet vakcine proizvedene na “Torlaku” i odobrio da se proizvodi “sputnjik ve”.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: