Prvu debatu Trump-Biden obilježile uvrede i napadi, ocijenjena kao haotična

Američki predsjednik, republikanac Donald Trump i njegov izazivač, kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Joe Biden osuočili su se noćas u prvoj od ukupno tri predizborne debate. Opšta ocjena medija je da se radilo o jednom od najhaotičnijih i riječima najtežih političkih sučeljavanja zabilježenih godinama unazad.

Uz viku i uvrede, njih dvojica su tokom 90-minutnog foruma održanog u Klivlendu, Ohajo, sukobili mišljenja o pandemiji koronavirusa, bjelačkoj supremaciji i ekonomiji, javio je BBC.

Biden je predsjednika nazvao “klovnom” i rekao mu da “ućuti”. Trump je uzvratio optužbama na račun Bidenovog sina za navodnu zloupotrebu narkotika.

Ankete pokazuju da je blagu prevagu odnio demokratski izazivač, Joe Biden.

Međutim, naglašava se da je u nekoliko ključnih država razlika u popularnosti dvojice kandidata veoma mala.
Ankete, takođe, pokazuju da jedan od deset Amerikanaca tek treba da donese odluku za koga će glasati. Analitičari kažu da noćašnja debata vjerovatno neće puno uticati na njihovo mišljenje.

Trump nije osudio bijele supremaciste

U jednom od najgorljivijih segmenata sučeljavanja, predsjednika Trumpa moderator je upitao da li je spreman osuditi bijele supremaciste.

U početku, Trump je rekao da bi to učinio, međutim, kad je od njega zatraženo da konkretno osudi djelovanje grupe krajnje desnice “Proud Boys”, on to ipak nije učinio, već je rekao da bi trebalo nešto učiniti oko grupacije Antifa i ljevice.

Govoreći o drugoj bitnoj temi, pandemiji koronavirusa, koja je u SAD do danas uzela više od 200.000 života, Biden je kazao da se Trump uspaničio.

“Mnogo ljudi je umrlo i još više će umrijeti ukoliko se on brzo ne opameti”, kazao je Biden.

Trump je prigovorio Bidenu zato što je koristio riječ “pametan”.

“Diplomirao si kao najniži ili blizu najnižeg u svojoj klasi. Nikad nemoj koristiti riječ “pametan” kad govoriš o meni. Nikad nemoj koristiti tu riječ”.

Iako su pravila u sali gdje je debata održana zahtijevala nošenje maski, članovi predsjednikove porodice, izuzimajući njegovu suprugu Melaniu Trump, to nisu učinili.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: