Rusija i Iran odbacile optužbe o uplitanju u američke izbore

Iran i Rusija danas su snažno negirali optužbe Sjedinjenih Američkih Država da su preduzeli određene postupke kako bi uticali na javno mnjenje pred izbore za američkog predsjednika, 3. novembra.

Vašington je optužio Teheran da je poslao lažne poruke elektronskom poštom Amerikancima kako bi zastrašio glasače, podstakao društvene nemire i nanio štetu predsjedniku SAD Donaldu Trampu.

Direktor američke Nacionalne obavještajne agencije Džon Retklif izjavio je ranije da su Rusija i Iran došli u posjed informacija o glasačima u SAD kako bi se miješali u predsjedničke izbore.

Retklif i direktor Federalnog istražnog biroa Kris Vrej izjavili su da će SAD reagovati na svako miješanje neke strane zemlje u izbore.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Said Hatibzadeh izjavio je da su američke vlasti iznijele neosnovanu tvrdnju pred predsjedničke izbore da bi ostvarile svoj nedemokratski i ranije definisan scenario prebacivanja krivice.

On je optužbe nazvao “izmišljenim i nespretnim” i ponovio stav Irana da ne favorizuje Trampa niti njegovog protivkandidata Džozefa Bajdena.

Retklif je optužio i Rusiju navodeći da Teheran i Moskva “pokušavaju da prenesu lažne informacije glasačima kojima se nadaju da će izazvati zabunu, haos i narušiti povjerenje u američku demokratiju”.

Kremlj je odbacio optužbe kao potpuno neosnovane.

“Optužbe protiv nas pljušte svaki dan. Sve su apsolutno neosnovane”, naglasio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: