SAD izdvaja dodatnih 60 miliona dolara za vojnu i sigurnosnu pomoć Ukrajini

Sjedinjene Američke Države obećale su izdvajanje novih sredstava iz budžeta kojima bi se osigurala vojna pomoć Ukrajini u jačanju sigurnosti i dodatnoj odbrani od Rusije.

Nakon sastanka predsjednika Joea Bidena i njegovog ukrajinskog kolege Volodymyra Zelenskog u srijedu, Bijela kuća najavila je novi paket sigurnosne pomoći vrijedan 60 miliona dolara, prenosi dpa.

To će uključivati ​​dodatne protuoklopne sisteme Javelin i druge odbrambene strukture koje će omogućiti Ukrajini “da se efikasnije odbrani od ruske agresije”, navodi se u zajedničkom saopćenju objavljenom nakon razgovora.

“Sjedinjene Američke Države stoje uz Ukrajinu i nastavit će raditi na tome da Rusiju smatraju odgovornom za njezinu agresiju. Američka podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine nepokolebljiva je”, dodaje se u saopćenju.

Sjedinjene Američke Države su izdvojile 2,5 milijardi dolara za podršku ukrajinskim snagama od 2014. godine, uključujući više od 400 miliona dolara ove godine.

Ukrajinske vladine snage bore se s pobunjenicima koje podržava Moskva u dijelovima Donjecke i Luganske regije uz rusku granicu više od sedam godina. Prema procjenama UN-a do sada je poginulo 13.000 ljudi.

Sjedinjene Američke Države i Ukrajina također su rekle da se i dalje protive projektu plinovoda Sjeverni tok 2 za Baltičko more “koji smatramo prijetnjom evropskoj energetskoj sigurnosti”.

SAD namjerava nastaviti svoje napore “kako bi održao tranzitnu ulogu Ukrajine i sigurnost snabdijevanja u ovom razdoblju energetske tranzicije i spriječio upotrebu energije kao geopolitičko oružje Kremlja”.

Kijev strahuje od gubitka prihoda iz tranzitnih taksi ako Rusija transportira plin direktno u Njemačku i zaobiđe Ukrajinu preko plinovoda Sjeverni tok 2 koji će uskoro biti dovršen.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: