Šefovi diplomatija zemalja EU danas razmatraju sankcije Turskoj

Ministri vanjskih poslova država članica Evropske unije danas će razmotriti moguće sankcije Turskoj zbog spornog istraživanja nalazišta plina na Mediteranu.Oni neće donijeti konačnu odluku o ovom pitanju, već će to u četvrtak, 10. decembra, učiniti lideri zemalja. EU je ranije pozvala Tursku da prekine istraživanje i da će se u suprotnom suočiti s posljedicama.

Nakon što je Turska krajem prošlog mjeseca povukla brod koji je koristila za istraživanje, njeni odnosi s EU su se djelimično relaksirali.

Međutim, EU je zaoštrila svoj stav prema Turskoj zbog njenog odnosa prema Libiji, Siriji i Rusiji. Osim toga, Unija ima i zamjerke na način vladavine u ovoj državi.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji predsjedava samitima EU, je prošle sedmice pozvao Tursku da se “prestane igrati mačke i miša” te joj je ponudio i ustupke. Ključna zemlja za odluku o sankcionisanju je Njemačka koja predsjedava EU. Ona se nadala da će moći posredovati između Turske i Grčke koja smatra da ona polaže pravo na istočni Mediteran.

Njemački dužnosnici su se naljutili nakon što je u oktobru Turska nastavila istraživanje. U Francuskoj su odlučni da se ova država mora sankcionisati. S druge strane, Turci odbacuju ono što su ocijenili nekonstruktivnim razgovorom s EU.

Parlament EU je 26. novembra također pozvao na sankcije, podsjeća agencija Reuters.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: