Senat Kongresa SAD odobrio odluku o tehnološkom suprotstavljanju Kini

U rijetkom slučaju saglasnosti Demokrata i Republikanaca, Senat Kongresa SAD je noćas prihvatio zakon kojim se predviđaju ambiciozna ulaganja u nauku i tehnologiju, predstavljen kao “historijska odluka” za suprotstavljanje ekonomskoj prijetnji Kine i njenog “autoritarnog” modela.

Tim propisom je namijenjeno više od 170 milijardi dolara za istraživanje i razvoj, posebno s ciljem da podstakne kompanije da u Sjedinjenim Državama proizvode poluprovodnike koji se danas uglavnom proizvode u Aziji.

Globalna nestašica tih proizvoda pogađa mnoge ključne sektore – od prizvodnje automobila do telekomunikacija, što ilustruje strateški značaj te proizvodnje.

Zakon je odobren sa 68 glasova i 32 protiv, a sada ga mora definitivno usvojiti Predstavnički dom Kongresa, poslije čega će ga proglasiti predsjednik SAD, Joseph Biden.

Kina koja je u ekonomskom ratu sa Sjedinjenim Državama od Trumpove ere, jedna je od rijetkih tema na kojima sadašnji demokratski predsjednik u kontinuitetu sa svojim republikanskim prethodnikom, a uživa i širok konsenzus u Kongresu.

“Ako ne učinimo ništa, odbrojani su nam dani kao dominantne super-sile”, upozorio je lider većine Demokrata u Senatu, Chuck Schummer neposredno prije glasanja.”I zato će ovaj propis ostati upamćen kao jedan od najvećih uspjeha i Demokrata i Republikanaca u Senatu u novijoj historiji”, rekao je on i objasnio da novi propis “utire put za najveće ulaganje u nauku i tehnologiju za više generacija”.

“Ko god pobijedi u trci za tehnologije budućnosti”, kao što su vještačka inteligencija, kvantni računari, “biće svjetski ekonomski lider”, rekao je on i ocijenio da će ta zemlja, kao tehnološki pobjednik, “oblikovati svijet po svojoj slici”.

“Da li želimo da ta slika bude demokratska? Ili želimo autoritarnu sliku, kakvu bi predsjednik (Kine) Xi (Jinping) želio da nametne svijetu?” – pitao je Schummer.

Vođa republikanske manjine u Senatu, Mitch McConnell, iako je imao primjedbi na zakon, na kraju je glasao za.

Taj investicioni plan “nudi Sjedinjenim Državama priliku da zadaju udarac, da odgovore na nelojalnu konkurenciju koja pootiče od Kineske komunističke partije”, rekao je Republikanac Roger Viker, iz Odbora Senata za trgovinu gdje se pregovaralo o tom tekstu.

Vašington redovno optužuje Peking za industrijsku špijunažu i ugrožavanje državne bezbjednosti SAD.

Novi zakon predviđa 52 milijarde dolara tokom pet godina za podsticanje proizvodnje čipova i poluprovodnika u Sjedinjenim Državama.

U debati senatori su naglasili da Kineska komunistička partija ulaže “znatno više od 150 milijardi” u te tehnologije.

Američki plan dodjeljuje 120 milijardi dolara Nacionalnoj naučnoj fondaciji da podstakne istraživanje u raznim oblastima koje se smatraju ključnim, poput vještačke inteligencije.

Također uključuje 1,5 milijardi dolara za razvoj tehnologije telekomunikacione mreže 5G ;, jednog od glavnih područja napetosti između Kine i Sjedinjenih Država.

Administracija Bidena već nekoliko meseci traži načine da pojača domaću proizvodnju niza industrijskih komponenti, poput čipova, kako bi smanjila svoju zavisnost od stranih dobavljača.

Američki predsjednik je u februaru izdao izvršnu naredbu kojom je pozvao savezne službe da to razmotre u roku od 100 dana.

Državni sekretar SAD, Anthony Blinken, pohvalio je u utorak rad Kongresa u odnosu na Peking, i dobreni novi zakon kao akcioni plan industrije, usmjeren na “jačanje Sjedinjenih Država”.

“Ulaganja u našu tehnologiju, ulaganje u naše radnike, ulaganje u inovacije i istraživanje i razvoj, sve to zajedno predstavlja put ka suočavanju sa Kinom sa pozicije snage”, ukazao je Blinken.

Izvor: ftv

Vezane vijesti: