Senat SAD: Počeo drugi dan suđenja za opoziv Donalda Trumpa

Nakon što je jučer izglasano da je drugo suđenje za opoziv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u skladu s američkim Ustavom, danas u Senatu SAD počinje iznošenje argumenata u predmetu i izvođenje dokaza.

Menadžeri opoziva-demokrate- počinju danas dvodnevnu prezentaciju kako bi uvjerili republikanske senatore da je bivši predsjednik Donald Trump odgovoran za smrtonosne pobune u američkom Kapitolu gdje su ustanici napali Kapitol i poremetili miran prijenos vlasti.

Menadžeri će u svojoj prezentaciji pokazati,kako se najavljuje, nikad viđene sigurnosne snimke Kapitola kako bi pokazali opseg nasilja koje se dogodilo i prijetnju koju su izgrednici predstavljali svima u Kapitolu, prema riječima viših pomoćnika tima za opoziv kuće, javlja BBC.

Pomoćnici su novinarima rekli da će snimka biti korištena kao dio uvjerljive prezentacije koja pokazuje pogled na “ekstremno nasilje” 6. januara, jer menadžeri tvrde da je izgrednike potaknuo Trump.

Pravila suđenja

Prema pravilima, obje strane sada imaju po 16 sati za iznošenje svojih slučajeva – počevši od danas u 12:00 sati po američkoim, odnosno 18.00 po našem vremenu.

Nijedna strana ne može prekoračiti osam sati prezentacije u bilo kojem danu i ne može biti potrebno više od dva dana da predstave sve dokaze.

Nakon toga, Senat će imati ukupno četiri sata da ispita obje strane.

Ako tužioci odluče pozvati svjedoke ili zatražiti više dokumenata, svaka strana može imati četiri sata da iznese svoj slučaj.

Dvije strane imat će tada ukupno četiri sata za iznošenje završnih riječi.

I republikanci i demokrati željni su brzog suđenja, izvještavaju američki mediji, pa bi se mogli glasati o osuđujućoj presudi već ovog vikenda ako nema svjedoka za saslušanje.

Podsjetimo se, Zastupnički dom Kongresa izglasao je 13. januara sa 232 glasa za opoziv Trumpa zbog “podsticanja na nasilje”.

Trumpa se optužuje da podstakao svoje pristalice na pobunu govorom kojeg je održao u blizini Bijele kuće 6. januara, kada je okupljenima rekao da se trebaju “pakleno boriti”, te je predložio da krenu prema zgradi Kongresa kako bi podstakli republikanske zastupnike da ponište volju glasača. U to vrijeme u Capitolu se održavalo potvrđivanje izborne pobjede Joe Bidena.

Nakon govora, njegove pristalice upale su u zgradu Kongresa kako bi pokušali zaustaviti proces potvrđivanja rezultata. Pet osoba je preminulo kao rezultat upada.

Demokrate u Zastupničkom domu kažu da je njegovo ponovljeno odbijanje da prepusti izbore Joeu Bidenu potaklo pobunu, te da bi trebao biti diskvalificiran da se više nikad ne kandiduje.

Trampovi advokati su tvrdili da je suđenje neustavno, jer je sada privatni građanin, ali su senatori jučer sa 56 glasova za i 44 protiv odlučili da je u skladu s Ustavom. Šest republikanaca glasalo je za takvu odluku. Također kažu da se postupkom krši njegovo pravo na slobodu govora.

Očekuje se i da će tvrditi da su Trumpove pristalice napale Kongres same od sebe i da njegove primjedbe prije pobune nisu predstavljale podsticanje.

Trump je jedini američki predsjednik čiji je opoziv (impeachment) dva puta izglasao donji dom Kongresa. Prije Trumpa, Predstavnički dom je opozvao predsjednike Endrua Džonsona (Andrew Johnson) 1868. i Bila Klintona (Bill Clinton) 1998. godine, ali ih je Senat oslobodio optužbi.

U slučaju osuđujuće presude u predstojećem procesu, Trump bi postao prvi američki predsjednik koga je Senat osudio po optužnici Predstavničkog doma.

Donald Trump je završio svoj predsjednički mandat 20. januara nakon što je na predsjedničkim izborima Joe Biden osvojio 306 elektorskih glasova.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: