Senatori potvrdili da je suđenje Donaldu Trumpu ustavno, opoziv se nastavlja

Završen je prvi dan suđenja za opoziv Donalda Trumpa, a tema jučerašnje rasprave u Senatu je bila da li je postupak ustavan o čemu je većinski i odlučeno na uštrb bivšeg američkog predsjednika.Trumpova odbrana se od samog početka zasnivala na tome da on ne može biti uklonjen s pozicije koju više ne obnaša, no većina je odlučila da bez obzira na to, suđenje za opoziv treba da se održi.

Osim demokratskih senatora, za nastavak suđenja je glasalo i nekoliko republikanskih senatora, ali ne i republikanski vođa u Senatu. Omjer je bio 54 za nastavak suđenja i 44 protiv.

U narednim danima će biti održana rasprava prilikom čega će tužitelji, kao i Trumpova odbrana imati priliku da iznesu svoje dokaze. Nakon pitanja senatora, odlučivat će se o saslušavanju svjedoka, a postupak opoziva će biti završen nakon završnih riječi obje strane.

Šanse da Donald Trump bude opozvan su male s obzirom na to da veliki broj republikanaca u senatu mora glasati za. Bez obzira na ishod Trump će ostati prvi predsjednik SAD-a protiv kojeg je dva puta pokrenut “impeachment”.

Trumpu se ovaj put sudi zbog nereda do kojih je došlo na Capitolu prilikom potvrđivanja novog predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: