Skoro 90 zemalja pridružilo se inicijativi za suzbijanje emisije metana

Skoro 90 zemalja pridružilo se američkim i naporima pod vodstvom EU u suzbijanju emisije stakleničkog gasa metana za 30 posto do 2030. godine, u sporazumu koji tretira jedan od glavnih uzročnika klimatskih promjena, izjavio je visoki zvaničnik administracije američkog predsjednika Džoa Bajdena.

Partnerstvo će biti i zvanično pokrenuto tokom dana.

Metan je vodeći staklenički gas nakon ugljen dioksida. Ima viši potencijal zadržavanja topline od CO2, ali se brže razlaže u atmosferi – što znači da bi smanjenje emisije metana imalo rapidne posljedice u suzbijanju globalnog zagrijavanja.

Globalno obećanje smanjenja emisije metana prvi put je objavljeno u septembru i sada uključuje polovinu od 30 vodećih emitera metana na koje otpada dvije trećine globalne ekonomije, tvrdi zvaničnik Bajdenove administracije.

Među novim potpisnicama koji će biti objavljeni danas nalazi se i Brazil – jedan od pet najvećih svjetskih emitera metana.

Kina, Rusija i Indija, također među pet vodećih svjetskih emitera metana, nisu dale obećanje smanjenja emisije tog gasa.

Otkako je objavljeno u septembru s nekolicinom potpisnica, Sjedinjene Države i Evropska unija radili su na tome da privole najveće svjetske emitere metana da se pridruže partnerstvu.

Skoro 60 zemalja pridružilo se sporazumu samo u prošloj sedmici nakon diplomatskog insistiranja iz Sjedinjenih Država i EU uoči samita COP26 u Glazgovu.

Iako nije dio zvaničnih pregovora UN-a, obećanje smanjenja emisije metana moglo bi se uvrstiti među najbitnije rezultate konferencije COP26, imajući u vidu njegov potencijal u ublažavanju katastrofalnih klimatskih promjena, prenosi Rojters.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: