Slovenija će uskoro izdavati digitalne potvrde o vakcinaciji, testiranju ili oporavku od kovida-19

Slovenija će uskoro početi da izdaje digitalne potvrde svojim građanima kao dokaz o vakcinaciji, testiranju ili oporavku od kovida-19, što bi im omogućilo lakši prelazak granica unutar Evropske unije, najavio je danas premijer Janez Janša.

Slovenija nije uključena u pilot-projekat EU za izdavanje takvih potvrda, i nastaviće da koristi potvrde domova zdravlja kao dokaz o vakcinaciji ili oporavku od kovida-19, prenijela je agencija Hina.

Janša je izdavanje digitalnih potvrda najavio u Ljubljani gdje sa sastao sa ministrom spoljnih poslova Mađarske, Peterom Sijartom.

Sijarto je u Sloveniju dopratio 300.000 doza vakcine Astrazeneka, što će ubrzati vakcinaciju u Sloveniji. Vakcine su date na zajam koji će Slovenija na jesen vratiti Mađarskoj.

“Od danas u Sloveniji ne postoje redovi za vakcinaciju, svako se može vakcinisati”, rekao je Janša.

Prošle godine, Vlada Mađarske je pomogla Sloveniji isporukom medicinske i zaštitne opreme.

Kako je danas objavljeno u Ljubljani, Hrvatska je dozvolila ulazak državljanima Slovenije koji su vakcinisani jednom dozom Astrazeneke, ako su prošle najmanje tri nedjelje od vakcinacije. Oni mogu da borave u Hrvatskoj do treće doze koju bi trebalo da prime na jesen.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: