Slovenija: Nevakcinisani vojnici ne mogu ići u međunarodne misije

Slovensko ministarstvo odbrane nije diskriminiralo vojnike koji ne mogu iću u međunarodne misije jer se nisu vakcinisali protiv koronavirusa, objavio je u ponedjeljak pravobranitelj ove institucije.

Odluka ministarstva stupila je na snagu krajem jula i cilj joj je da se poveća udio vakcinisanih u vojsci koji bi tako poslužili kao primjer ostalim građanima.

Na tu se odluku žalio vojnički sindikat, navodeći da se vojnici, koji se nisu vakcinisali iz ličnog uvjerenja, diskriminiraju u odnosu na vakcinisane kolege.

No, u presudi pravobranitelja se navodi da nevakcinisanost iz ličnog uvjerenja nije razlog zbog koje se neko može diskriminirati, odnosno da lično uverenje nije “lična značajka” diskriminiranog kao što su spol, boja kože kože, nacionalnost, jezik, vjera, invalidnost, starost, spolna orijentacija i slično.

Nevakcinisani vojnici se žale da ih se zbog toga ne upućuje u međunarodne misije za koje se dobiva veća plaća i da dobivaju manje zadataka zbog čega će sporije napredovati i dobiti slabije ocjene, prenosi Hina.

Izvor: KLIX.BA

Vezane vijesti: