Slovenija pregovara o mješovitim policijskim patrolama na granici s Hrvatskom

Slovenija vodi završne pregovore sa Italijom, Austrijom i Mađarskom o sporazumu po kojem bi policajci iz tih država bili uključeni u granične patrole slovenačke policije na granici sa Hrvatskom, izjavio je ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

On je pojasnio da se pregovara o formiranju mješovitih patrola, jer se očekuje da će se ilegalne migracije prema Sloveniji i šengenskom prostoru pojačati.

“Osim toga, razlozi za to su kadrovsko jačanje slovenačke policije, ali i protivljenje opozicije da prihvati zakonski prijedlog po kojem bi granicu sa Hrvatskom uz policiju mogli nadzirati i pripadnici vojske”, rekao je Hojs.

On je dodao da ne razmišlja o uključivanju hrvatske policije u ove mješovite patrole, jer Hrvatska “ima dovoljno posla sa kontrolom svojih granica prema BiH i Srbiji”.

Hojs kaže da je u toku tender za nabavku i postavljanje dodatnih 60 kilometara žičane ograde na granicu sa Hrvatskom, te da je u pripremi i novi projekat uspostavljanja graničnog video-nadzora, postavljanjem optičkih kablova ukopanih u zemlju

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: