Slovenija proglasila stanje opšte epidemije

Vlada Slovenije odlučila se za proglašenje opšte epidemije kako bi imala zakonsku osnovu za proglašenje dodatnih mjera, rekao je portparol Vlade Jelko Kacin.

Premijer Janez Janša, koji je juče u video-poruci objavio da će za Sloveniju biti proglašeno stanje epidemije, pozvao je građane da odgovornim ponašanjem pokažu zajedništvo i solidarnost tokom “hladnog talasa” pandemije kovida 19, garantujući im da će uprkos teškoćama zdravstveni i drugi sistemi biti efikasni.

“Pred nama nije ponor u koji ćemo pasti, nego je ovo zajednički izazov iz kojega ćemo izaći kao pobjednici”, rekao je Janša.

On je naveo da subvencije koje je odobrila Vlada tokom koronakrize, kao i sredstva iz evropskih fondova, investicije i debirokratizacija koju planira Vlada, stvaraju pretpostavke za velik razvojni iskorak u iduće tri godine, uz uslov da svi pokažu odgovornost i solidarnost i da se održi sadašnja politička stabilnost.

Janša je rekao da je na nivou EU protekle sedmice konsenzusom utvrđeno da u zimskom razdoblju pandemije hijerarhijski prioritet treba dobiti spašavanje života i zdravlja, te privreda, dok “zabava i neke lične slobode” u vrijeme mjera i restrikcija koje su potrebne, trebaju neko vrijeme pričekati.

Janša je posebno pozvao na solidarnost prema preopterećenom zdravstvenom sistemu, što bi se moglo i pogoršati ako se svi ne budu držali donesenih mjera, rekavši da je Vlada predvidjela i odobrila znatna sredstva za dodatne medicinske ekipe i zaposlenike za njegu u bolnicama i domovima.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: