Slovenska ambasada pojasnila kako se primjenjuju nove mjere za ulazak građana iz BiH

Nove odluke kojima je Slovenija pooštrila mjere na granicama za građane Bosne i Hercegovine izazvale su različita tumačenja. Iz njihove ambasade u Sarajevu za Klix.ba pojasnili su tu odluku.U skladu s odlukom o određivanju i provođenju mjera za sprečavanje širenja bolesti COVID-19 na graničnim prijelazima na vanjskoj granici i kontrolnim tačkama na unutrašnjim granicama Republike Slovenije, Bosna i Hercegovina je 19. juna 2020. godine uvrštena na spisak epidemiološki rizičnih država.

Međutim, za bh. državljane se u praksi neće primjenjivati nikakva posebna mjera mimo onih koje su već bile na snazi, a to je obavezan karantin ili negativan test.

Ukoliko putujete u neku drugu državu i trebate proći kroz Sloveniju, to morate učiniti 12 sati od trenutka ulaska u tu zemlju.

Zvanična naredba iz Slovenije

“Osobama koje u Bosni i Hercegovini imaju stalni ili privremeni boravak ili putuju iz BiH u Republiku Sloveniju (uključujući i državljane Republike Slovenije i strance sa stalnim ili privremenim boravkom u Republici Sloveniji), se na granici Republike Slovenije određuje 14-dnevni karantin.

Pojašnjenje

Iz ove odluke izuzete su samo sljedeće kategorije:

– osobe u ekonomskom prometu, odnosno djelatnostima, koje se prilikom prelaska granice identificiraju dokazima o obavljanju prometa, odnosno djelatnosti u Republici Sloveniji ili inostranstvu (potvrda o izvršenoj prijavi početka izvođenja prometa i potvrdu A1 u skladu sa zakonom, koji uređuje prekogranično pružanje usluga) i koja se na granicu vraćaju u roku od 24 sata od ulaska, odnosno ukoliko dostave negativan nalaz testa na prisustvo SARS-CoV-2 (COVID 19), koji nije stariji od tri dana. Osobe koje su zaposlene kod stranog poslodavca, koje vrše uslugu u Republici Sloveniji i koje u skladu s tim borave u Republici Sloveniji, prilikom prelaska granice moraju dostaviti i adresu boravka u Republici Sloveniji ili negativan nalaz testa na prisustvo SARS-CoV-2 (COVID 19), koji nije stariji od tri dana.

– osobe koje su upućene na obavljanje poslova u sektoru međunarodnog prijevoza, što prilikom prelaska granice dokazuju “Svjedočanstvom za radnike u sektoru međunarodnog prijevoza” iz priloga 3 izvještaja Komisije o uspostavljanju zelenih voznih traka iz smjernica koje se odnose na mjere za upravljanje granicama za zaštitu zdravlja i osiguravanje dostupnosti robe i važnih usluga (UL C broj 96 od dana 24. marta 2020. strana 1) ili drugim odgovarajućim dokumentom iz kojeg se može zaključiti da ih je na rad uputio poslodavac.

– osobe koje vrše prijevoz robe u Republiku Sloveniju ili iz Republike Slovenije te za robni promet u tranzitu i koja će Republiku Sloveniju napustiti u roku od 12 sati od ulaska.

– osobe koje u tranzitu putuju kroz Republiku Sloveniju u drugu državu u roku od 12 sati od ulaska.

– osobe s diplomatskim pasošem.

– osobe koje pružaju usluge, za koje je potvrdu izdalo nadležno ministarstvo, a koje bi zbog nepružanja tih usluga zbog određivanja karantina mogle uzrokovati veće društvene ili privredne štete, uz dostavljanje negativnog nalaza testa na prisustvo SARS-CoV-1 (COVID -19), koji nije stariji od tri dana i koji je izdat u nekoj od država članica Evropske unije ili u državi šengenskog područja.

Vezane vijesti: