Španija i Portugal pripremaju se za suočavanje s toplotnim valom

Španija i Portugal pripremaju se za temperature iznad 40 stepeni Celzijusa u narednim danima, dok se vrela zračna masa iz Afrike kreće sjevernije prema Iberijskom poluotoku.

Portugalski premijer upozorio je u srijedu da visoke temperature povećavaju prijetnju od šumskih požara, u kojima je 2017. poginulo više od 100 ljudi u toj zemlji. Španska meteorološka služba prognozirala je toplotni val do ponedjeljka i saopćila je da bi temperature mogle nadmašiti 44 Celzijusa u nekim regijama.

Nedavni toplotni val širom južne Evrope izazvan je vrelim zrakom iz sjeverne Afrike i doveo je do izbijanja golemih šumskih požara u Turskoj, Grčkoj, Alžiru i u drugim područjima mediteranske regije.

Maksimalne i minimalne temperature dostići će nivoe daleko više od normalnih, navodi španski meteorološki zavod AEMET u „specijalnom vremenskom upozorenju“.

Takve ekstremne temperature nisu nepoznate u Španiji i Portugalu tokom ljetnih mjeseci. Čak i pored toga, klimatski naučnici tvrde kako postoji malo sumnje da klimatske promjene izazvane sagorijevanjem uglja, nafte i prirodnog gasa stvaraju ekstremne vremenske pojave kao što su toplotni valovi, suše, šumski požari, poplave i oluje.

Istražitelji mogu ustanoviti direktnu vezu između pojedinačnog klimatskog dešavanja i klimatskih promjena samo kroz intenzivne analize podataka, ali tvrde kako se očekuje da se takve katastrofe dešavaju čak i češće na našoj pregrijanoj planeti.

Portugalski premijer Antonio Kosta zatražio je od građana da poduzmu posebne mjere opreza u jeku ekstremnih vremenskih prilika i opasnosti od izbijanja šumskih požara, dodajući da su brojni šumski požari izazvani nesmotrenim ponašanjem.

Kosta je izjavio da su „jezive slike“ iz Grčke i Turske u posljednjim danima služile kao podsjetnik na portugalska dešavanja 2017. godine.

“Ne želimo da vidimo ponavljanje takvog scenarija ovdje”, izjavio je Kosta u video poruci.

Portugalske vlasti tvrde da mogu razmjestiti više od 12.000 vatrogasaca, oko 2.700 vozila i 60 aviona tokom ljetne sezone.

Portugal je posljednih godina umanjio za više od polovine broj šumskih požara i površine spaljene zemlje u poređenju s prosjekom iz prethodnih deset godina, sudeći po vladinoj Agenciji za upravljanje integriranim prirodnim svijetom.

Vlasti su uvele široki spektar mjera nakon 2017. godine. One obuhvaćaju poboljšanje upravljanja nad šumama, uključujući projekte čiščenja šumskog zemljišta i tehničku pomoć ljudima koji žive u ruralnim regijama, stvaranje hiljada kilometara brana od požara i bržu reakciju na izbijanje požara slanjem specijalnih vatrogasnih brigada.

Niko nije poginuo u šumskim požarima u Portugalu od 2017., prenosi AP.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: