Srbija od 5. septembra na njemačkom spisku visokorizičnih zemalja

Njemačka će od nedjelje, 5. septembra, ponovo uvrstiti Srbiju na spisak zemalja visokog rizika od zaraze koronavirusom, saopštio je danas berlinski Institut za javno zdravlje Robert Koch.

Na spisak, koji se redovno ažurira svake nedjelje u skladu sa incidencom u pojedinim zemljama, pored Srbije će biti dodate i Albanija, Azerbejdžan, Gvatemala, Japan, Palestinska samouprava i Šri Lanka.

Time automatski stupa na snagu i upozorenje Ministarstva spoljnih poslova Njemačke građanima te zemlje da od 5. septembra izbjegavaju sva turistička i ne nužno neophodna putovanja u Srbiju.

Istovremeno, građani koji su u periodu od deset dana prije ulaska u Njemačku boravili u nekoj od država sa spiska visokorizičnih, dužni su da se odmah po dolasku u Njemačku upute u desetodnevnu samoizolaciju.

Kućni karantin može biti prijevremeno okončan ako građani dostave potvrdu da su vakcinisani, da su preboljeli Covid-19 ili negativan test na koronavirus, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: