Sukobi Palestinaca i izraelske policije kod džamije Al-Aqsa

Izraelska policija u petak je ispaljivala bombe za ošamućivanje prema Palestincima koji su bacali kamenice i Molotovljeve koktele na policajce pred džamijom Al-Aqsa u Jerusalemu, samo nekoliko sati nakon što su Izrael i Hamas dogovorili prekid vatre u Pojasu Gaze.

U napadu izraelske vojske gumenom municijom i šok bombama na vjernike nakon što je klanjan džuma-namaz u kompleksu Al-Akse, u okupiranom Istočnom Al-Qudsu, povrijeđeno je 20 Palestinaca.

Nakon džuma-namaza, molitve muslimana petkom, hiljade Palestinaca su u kompleksu Al-Akse proslavljale primirje u Gazi koje je Izrael sinoć sklopio s Hamasom.

Okupljeni su potom htjeli mirnom šetnjom poći ka Starom gradu Al-Qudsu, ali izraelska policija je silom pokušala rastjerati okupljene te ih je napala gumenom municijom i šok bombama.

Izraelska policija navela je da su tokom demonstracija, nakon džuma-namaza, bacali kamenje i Molotovljeve koktele.

Portparol izraelske policije Micky Rosenfeld kazao je da su kamenice bacane prema policajcima koji su se nalazili na jednoj od kapija na ulazu u sveto mjesto, prenosi Reuters.

Jedinice su odgovorile i ušle su u regiju Brda Hrama u cilju suzbijanja napetosti – dodao je.

Reutersovi očevici kazali su da su Palestinci bacali kamenice i Molotovljeve koktele ka policajcima u blizini kompleksa Al-Aqse, koji se nalazi na platou Starog grada u Jerusalemu, među muslimanima širom svijeta poznatom kao al-Haram al-Sharif, ili Plemenito svetište, a među Jevrejima kao Brdo hrama. Policija je također bacala bombe za ošamućivanje na grupu Palestinaca koja je marširala kroz teren kompleksa.

Iz palestinskog Crvenog polumjeseca navedeno je da je povrijeđeno 20 Palestinaca.

Dvojica su hospitalizirana.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: