Švedski premijer poručio građanima: Došlo je vrijeme da preuzmete odgovornost

Švedski premijer Stefan Lofven najavio je da će u narednom periodu biti prinuđeni uvoditi nove mjere zbog koronavriusa u ovoj zemlji te poručio građanima da preuzmu odgovornost.Stanje zbog koronavirusa u Švedskoj, koja je nekada imala liberalan pristup tome, znatno se pogoršalo u prethodnim danima pa je tako u nedjelju na dnevnom nivou potvrđeno 1.906 novih i 21 smrtni slučaj.

“Svi sada imamo veliku individualnu odgovornost. U životu uvijek dođe trenutak kada se za nešto morate žrtvovati i odlučiti da budete odgovorni zbog sebe, svojih bližnjih i cijele vaše države. Taj trenutak i dan su upravo sada došli”, kazao je Lofven.

Dalje je naveo kako je broj pacijenata na intenzivnoj njezi u bolnicama znatno porastao u Stockholmu te da su zdravstveni službenici izrazili zabrinutost zbog nedostatka osoblja navodeći da postoji rizik od nestašice zaštitne opreme.

“Svako mora uraditi ono što je do njega, a to vrijedi i za vas koji ste stariji od 70 godina i dio ste rizične grupe. Razumijem, frustrirajuće je što morate ograničiti svoj život i držati distancu, ali to je trenutno neophodno kako biste sačuvali vaše i zdravlje drugih ljudi i olakšali zdravstvenim radnicima”, poručio je građanima švedski premijer.

U Švedskoj su zatvorene srednje škole i univerziteti i zabranjena su javna okupljanja za više od 500 ljudi, a vlasti su preporučile osobama starijim od 70 godina da ograniče kontakt s drugim ljudima, piše US News.

“Želim da budete spremni na to da će se u narednom periodu najvjerovatnije uvesti strožije mjere koje mogu poremetiti vaš život, ali su neizbježne”, dodao je Lofven.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti: