Tenzije sa Bliskog istoka se prelile na Njemačku i SAD

Tenzije sa Bliskog istoka prelile su se i na Njemačku, gdje su se dogodili napadi na dvije sinagoge, dok su se u SAD sukobili propalestinski i proizraelski demonstranti ispred izraelskog konzulata u NJujorku.

U Bonu je sinoć više mladića bacalo kamenje na sinagogu. Na licu mjesta policija je zatekla i tri papira s arapskim natpisima.

Na trotoaru su naišli na izraelsku zastavu koja je bila zapaljena.

Tri muškarca u starosti od 20 i 24 godine su privremeno lišena slobode.

U Minsteru policija vodi istragu nakon paljenja izraelske zastave.

Jedna grupa od oko 15 ljudi je ispred sinagoge u ovom njemačkom gradu zapalila zastavu Izraela.

Svjedoci ovog čina pozvali su policiju, koja je uhapsila 13 osoba protiv kojih će biti podnesene prijave.

Stotine demonstranata okupilo se kasno sinoć ispred izraelskog konzulata u Njujorku dok traju sukobi u Gazi i Izraelu. Izraelska vojska bombardovala je juče Gazu i položaje Hamasa i “Islamskog džihada”, koji su uzvratili sa više stotine raketa koje su ispalili na Izrael.

Nekoliko mladića fizički se sukobilo, uzvikujući psovke na arapskom i hebrejskom jeziku, dok je policija pokušavala da ih razdvoji, javlja “Raša tudej”.

Na drugom video-snimku vidi se grupa mladih žena u hidžabu ispred proizraelskih demonstranata.

Grupa je uzvikivala “Oslobodite Palestinu”.

Demonstranti su nosili izraelske i američke zastave, a policija je suprotstavljene grupe pokušala da razdvoji metalnom ogradom.

Protesti su održani i u drugim američkim gradovima, uključujući Vašington. Demonstranti u Izraelu uzvikivali su da je Izrael “teroristička” i “rasistička” država.

Prema posljednjima podacima, u eskalaciji sukoba između izraelskih snaga i palestinskih militanata poginulo je najmanje 40 ljudi.

Palestinski militanti ispalili su više stotina raketa duboko na teritoriju Izraela, dok je Izrael izvršio više vazdušnih udara na Gazu.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: